Halı Nasıl Temizlenir ?

Ev Temizliğinde Doğru Yöntemlerle Halının Ömrünü Uzatın

Halı nasıl temizlenir sorusu, özellikle evde hijyene dikkat eden ve halının ömrünü uzatmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Halı , evimizin zeminini kaplayan en önemli dekoratif ve konforumuzu sağlamakla görevli eşyamızdır. Ancak aynı zamanda en çok kirlenen, lekelenen ve toz tutan yüzeylerden biri olduğu için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Üzerine dökülen sıvılar, yemek kırıntıları, evcil hayvan tüyleri ve dışarıdan taşınan tozlar halıların zamanla hijyenik olmayan, mikrop barındıran bir ortama dönüşmesine yol açabilir. Neyse ki herkesin evinde uygulayabileceği çeşitli temizlik yöntemleriyle halılarınızı ilk günkü gibi temiz tutmanız mümkün.

Halınızın temiz ve bakımlı görünmesi bir dizi adım içerir ama dert etmeyin biz bunları sizin için araştırdık. Gelin bu adımları birlikte inceleyelim!

Günlük ve Haftalık Temizlik Alışkanlıkları

Halı temizliğinde ilk adımımız, düzenli bakım yapmaktır. Elektrikli süpürge kullanarak haftada en az 3 kez halıların süpürülmesini öneriyoruz. Yapacağınız bu işlem, tozun halının derinliklerine işlemesini engeller.

Eğer halınızın hav yüksekliği ortalama olarak 5-6mm ve evinizdeki trafik yoğunluğunun az olduğu bir bölgede ise 500watt güç üreten bir elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Fakat hav yüksekliği 5-6mm den fazla ve antre gibi trafiğin yoğun olduğu bir bölgede ise 1000 watt veya daha fazla güce sahip bir elektrik süpürgesi daha iyi performans gösterecektir. Günlük olarak robot süpürge kullanmak da zamandan tasarruf sağlar. Bu sayede halı yüzeyindeki kir ve toz tabakaları birikip halıya işlemeden günü kurtarmış olursunuz.

Halıları ayda bir ters çevirip havalandırmak, halının alt kısmında oluşabilecek nem ve kokuların da önüne geçer. Özellikle kalın tabanlı halılarda bu işlemi ihmal etmeyin.

Süpürgeyle evcil hayvan tüyü temizlenen halı yüzeyi

Leke Oluştuğunda İlk Müdahale Çok Önemli!

Halı nasıl temizlenir sorusunun en kritik yanıtlarından biri: lekelerle zamanında ve doğru şekilde mücadele etmektir. Buna dayanarak şunu söyleyebiliriz ki halıda oluşan lekenin kalıcı hale gelmemesi için hızlı müdahale büyük önem taşır. Sıvı döküldüğünde kağıt havlu veya temiz bir bez yardımıyla sıvıyı tampon hareketlerle alın. Lekeyi ovalamayın, bunun yerine silme hareketi ile temizleyin. Bu küçük değişiklik halıdaki lekenin yayılmasını engelleyecektir.

Kahve, çay gibi lekeler için sabunlu su yeterli olur. Ancak mürekkep veya boya gibi zorlu lekeler için alkol bazlı solüsyonlar dikkatli şekilde uygulanmalıdır. Bu gibi ürünleri halının görünmeyen küçük bir kısmında test edildikten sonra kullanın. Ya da saf limon suyunu lekenin üzerine döküp 10-15 dakika beklettikten sonra ıslak bir bez ile iyice silin. 

Bu iki paragrafı sizler için özetleyecek olursak;

  • Halıya sıvı döküldüğü zaman kağıt havlu veya bir bez yardımı ile sıvıyı alın.
  • Lekeyi ovalayarak çıkartmaya çalışmayın. Silme hareketi ile temizleyin.
  • Çay ve kahve gibi lekelerde sabunlu su kullanabilirsiniz.
  • Mürekkep gibi zorlu lekeler için, kağıt havlu ile lekeli alanı iyice kuruttuktan sonra saf limon suyu sıkıp bekletin. Bu da oldukça etkili bir sonuç verecektir.

Halı nasıl temizlenir sorusunun ilk maddesini yapan kadın

Doğal Malzemelerle Halı Temizliği

Karbonat

Evinde kimyasal madde bulundurmayan ve kullanmak istemeyenler için doğal temizlik yöntemleri oldukça işlevseldir. En yaygın ve güvenli yöntem karbonatla yapılan temizlik işlemidir. Halınızın lekeli yüzeyine karbonat serpin, 10-15 dakika (aceleniz yoksa birkaç saat) bekletin ve ardından elektrikli süpürgeyle süpürün. Karbonat, hem yüzeydeki kirleri emer hem de kötü kokularla karşı oldukça etkili bir yöntemdir.

Sirke

Sirke ile hazırlanan karışımlar da oldukça etkilidir. 1 ölçek beyaz sirke, 2 ölçek su ve birkaç damla limon suyu ile hazırladığınız karışımı sprey şişesine koyun. Halının lekeli ya da kokulu bölgelerine sıkın, ardından nemli bir bezle silin. Sirkenin doğal dezenfekte özelliği sayesinde halınız hem temizlenir hem de tazelenir.

Bu doğal yöntemler, özellikle çocuğunuz, evcil hayvanınız varsa güvenle kullanabileceğiniz doğal yöntemlerdir. Kimyasal kalıntı bırakmadıkları için çocukların temas ettiği alanlarda gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Halı Tipine Göre Temizlik Farklılık Gösterir

Halıların üretildiği malzeme temizlik yöntemi üzerinde doğrudan etki sahibidir. Makinede yıkanabilen halılar 30 derecede hassas programda yıkanmalı. Fazla sıkma işlemi yapmamalı ve asla kurutma makinesi kullanmamalısınız. Kurutma işlemini gölgede, sererek yapabilirsiniz.

Halı temizlerken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de kullanılan ipliğin türüdür. Aşağıya halının ipliğinin türüne göre temizleme yöntemlerini sizler için yazdık.

Halı İpliğine Göre Temizlik Yöntemleri

1. Polipropilen (PP) Halı Temizliği

  • Leke tutmayan, suya dayanıklı ve ekonomik oldukları için sıklıkla tercih edilen halı türüdür.
  • Ilık su ve sabun karışımı ile silebilirsiniz. Makinede yıkanabilen modelleri de vardır.

2. Polyester Halı Temizliği

  • Renkleri canlı tutan ve yumuşak dokulu bir halı türüdür. 
  • Hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. Makinede yıkanabilen modelleri de mevcuttur.

3. Akrilik Halı Temizliği

  • Yün hissi veren, sıcak tutan halılardır.
  • Hafif sabunlu su ile silebilirsiniz. Ya da kuru köpük ile temizleyebilirsiniz.

4. Yün Halı Temizliği 

  • Dayanıklı, doğal ve uzun ömürlüdür. 
  • Sadece kuru temizleme veya profesyonel halı yıkama yapılmasını öneriyoruz. Çünkü evde kuruma sürecini iyi yönetemezseniz halınızda küf oluşabilir.

5. Pamuk Halı Temizliği

  • Doğal, nefes alabilen bir yapısı vardır. Hafif ve yumuşaktır.
  • Ilık su ile silebilirsiniz fakat ovalama hareketi halının dokusunu bozabileceği için ovalama yapmanızı önermiyoruz.
  • Makinede yıkanabilen modelleri düşük sıcaklıkla yıkayabilirsiniz.

6. Sisal / Jüt Halılar

  • Doğal, leke tutmaz.
  • Doğal sabun ve su karışımı ile lekeli alanı silebilirsiniz.

Hiçbir halının temizliğinde ağartıcı madde (çamaşır suyu gibi) kullanılmaz!

Profesyonel Halı Temizliği Ne Zaman Gereklidir?

Evde yapılan temizlik işlemleri halının bakımı için çok önemli olsa da her zaman yeterli olmayabiliyor. Özellikle evcil hayvanınız varsa, çocuklu bir aileyseniz veya toza alerjiniz varsa sizin yaşadığınız ortamdaki halının yılda en az 1-2 defa profesyonel olarak yıkanmasını gerekir. Profesyonel temizlik, hem derinlemesine hijyen sağlar hem de halının kullanım ömrünü uzatır.

Ayrıca profesyonel temizlik ekipmanları, halıya zarar vermeden derinlerdeki bakterileri olabildiğince yok eder. Bu özellikle ev içerisindeki trafiğin yoğun olduğu odalarda kullanılan halılar için büyük avantaj sağlar.

Halı nasıl temizlenir sorunuzu elimizden geldiğince yanıtladık fakat halılarınızın asla zarar görmesini istemeyiz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri kullanmadan önce halınızın özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririz.

Sizler için hazırladığımız detaylı halı bakım rehberine buradan ulaşabilirsiniz!